top of page
shutterstock_1429658045_edited.jpg

YUMURTALIK KANSERÄ°

Büyük çoÄŸunluÄŸu menopoz sonrası dönemde görülen yumurtalık kanseri, uygun tedaviler ile erken dönemde yüzde 80-90 iyileÅŸirken, ileri dönemde bu oran, yüzde 40-50 civarına düÅŸüyor.

 

Yumurtalık (over) kanseri nedir?

 

Yumurtalık dokusunda, pek çok deÄŸiÅŸik hücre bulunuyor. Yumurtalığın ana yapısını oluÅŸturan epitelyum hücrelerinde ya da embriyonik döneme ait hücrelerde meydana gelen kontrolsüz bölünme ve çoÄŸalma sonucunda tümör oluÅŸuyor. En sık, epitelyum hücrelerden kaynaklanan tümörlerle ortaya çıkıyor. Menopoz sonrası yumurtalık kanseri teÅŸhisi konan kiÅŸilerin yüzde 80’inde epitelyum dokuda oluÅŸan tümörler saptanıyor. 20 yaşın altında tespit edilen kadınların, yüzde 60’ında embriyonik döneme ait tümörler görülüyor. Yumurtalık kanseri yaÅŸam boyu her 100 kadının 1.4’ünde görülüyor.

 

Yumurtalık (over) kanserinden korunma yolları

​

  • Sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak,

  • SaÄŸlıklı beslenmek,

  • Kanser riskini azaltmaya yardımcı olduÄŸu bilindiÄŸinden doÄŸum kontrol ilacı kullanmak.

 

Yumurtalık (over) kanseri belirtileri nelerdir?

 

Yumurtalık kanserleri erken dönemde bir belirti vermiyorlar. Bu nedenle yumurtalık kanserlerinin 2/3’ü ileri dönemde teÅŸhis ediliyor. Belirti vermemesinin nedeni; kanserin karın boÅŸluÄŸu içinde büyümesi ve uzun süre hastayı rahatsız etmemesi. Ancak karın ÅŸiÅŸliÄŸi, kasık, karın aÄŸrısı ve halsizlik hastalığın belirtileri olabiliyor. Ayrıca bazı hastalarda gaz ve sindirim bozukluklarına da rastlanıyor. Hastalığın son dönemlerinde ön plana çıkan belirtisi ise, belirgin ÅŸekilde zayıflama.

 

Yumurtalık (over) kanseri risk faktörleri

​

Bir risk grubu belirlemek zor. Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık yüzde 5-10 kadarı genetik nedenlerle oluÅŸuyor. Bu yüzden birinci derece akrabalarında 2 veya daha fazla meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri olan saÄŸlıklı kadınlar, yumurtalık kanseri için risk altındalar.

 

Yumurtalık (over) kanseri tanı yöntemleri

 

Yumurtalık kanserinin belirli bir tanı yöntemi yok. Hastalık pek çok ÅŸekilde tanılanıyor. Hastaların bir bölümünde tanı, baÅŸka nedenler ile yapılan araÅŸtırma ve ameliyatlar sırasında konuluyor. Bu yüzden yukarıda belirtilen ÅŸikayetleri olan hastaların mutlaka kadın hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Muayene sonrasında yapılan kasık ultrasonografisi ile hastalığın varlığından ÅŸüpheleniliyor. 

Gerçek tanı, ameliyatla çıkarılan dokuların patolojik incelemesi sonrasında ortaya çıkıyor. Ultrasonografi dışında tomografi ve benzeri görüntüleme yöntemleri tanıya yardımcı yöntemlerden. Ayrıca kanda tümör belirteci denilen bazı maddelerin araÅŸtırılması da yardımcı tanı yöntemi olarak kullanılıyor. Yukarıda belirtildiÄŸi gibi yumurtalık kanserleri erken dönemde bulgu vermediklerinden, özellikle menopoz sonrası yıllık jinekolojik muayene ve kasık ultrasonografisi hastalığın erken tanısını saÄŸlayabiliyor. Bu çerçevede menopoz sonrası kontroller önemli. Çünkü yumurtalık kanserlerinin yüzde 75’i menopoz sonrası dönemde görülüyor.

 

Yumurtalık (over) kanseri tedavi yöntemleri

 

Yumurtalık kanserinin ilk tedavisi cerrahidir. BaÅŸka bir deyiÅŸle hastalar önce ameliyatla tedavi ediliyorlar. Ancak burada yapılan ameliyat, özellikleri olan bir cerrahi giriÅŸimdir. Hastalığın tedaviye vereceÄŸi cevap ilk ameliyatın yeterliliÄŸi ile doÄŸrudan iliÅŸkili. Hastalığın erken dönemlerinde tümörün çıkartılması ile birlikte evreleme cerrahisi denilen bir ameliyat yapılıyor. 

Ä°leri dönemlerinde ise kapsamlı bir ameliyatla, karın boÅŸluÄŸu içindeki tümörler çıkartılıyor. Ameliyat sırasında gerek görüldüÄŸü hallerde bağırsak parçalarının çıkartılması da söz konusu. Ameliyat sonrasında çok erken dönemdeki hastalar dışındaki tüm hastalara kemoterapi denilen ilaç tedavisi yapılıyor. BaÅŸka bir deyiÅŸle yumurtalık kanseri tedavisinin önemli bir bölümünde, ilaç tedavisi uygulanıyor.

 

Yumurtalık kanserinde erken tanının avantajları

 

Hastalığın tedaviye vereceÄŸi cevap, tümörün yaygınlığı ile doÄŸrudan iliÅŸkili. Uygun tedaviler ile erken dönemdeki hastalıklar yüzde 80-90 iyileÅŸirken, ileri dönem hastalıklarında iyileÅŸme oranı yüzde 40-50. Ameliyat ve kemoterapi sonrası hastalar, uzun yıllar 4-5 ayda bir kontrol ediliyorlar. Hastalık tekrarladığında ise tedaviler de tekrarlanıyor. Bazen ameliyatların 2 ile 4 kez tekrarlanması gerekebiliyor.

bottom of page