top of page
breast-cancer-foundation-P7ND5ES_edited_

KANSERE KARÅžI FARKINDA OL!

JÄ°NEKOLOJÄ°K KANSERLER KADINLARI TEHDÄ°T EDÄ°YOR!

 

100’den fazla türü ile sık görülen kanser, günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Ama tıptaki geliÅŸmeler, erken tanı oranını artırıyor. Erken tanı ise tedavi oranını yükseltiyor. Bu ÅŸansı yakalamak için kanser türleri hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Ä°ÅŸte bu nedenle 20 Eylül, Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü olarak ilan edildi. Bu güne sahip çıkan PÄ° Kadın Kanserleri DerneÄŸi, yaptığı kampanyayla kadınlara sesleniyor: “Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırın”

 

Dünyada her yıl bir milyondan fazla kadın jinekolojik kanserlerle tanışıyor. Jinekolojik kanserler arasında; rahim, rahim aÄŸzı, yumurtalık, vulva, vajina ve tuba (tüpler) geliyor. Ülkeden ülkeye bu kanserlerin görülme oranı farklılaÅŸsa da, jinekolojik kanserlerin tüm kanserler içindeki oranı, önemli bir sayıya ulaşıyor. Türkiye’de jinekolojik kanserler, hiç azımsanmayacak düzeyde sık görülüyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 8 bin 500 kadın jinekolojik kanser tanısı alıyor. Üstelik tüm kanserler arasında tırmandıkları sıralama da dikkat çekici. Öyle ki, ülkemizde tüm kanserler içinde rahim, 4. sırada. Rahmin hemen ardından 5. sırada yumurtalık kanseri geliyor. Rahim aÄŸzı kanseri ise, 9. sırada. Hal böyle olunca, jinekolojik kanserler konusunda kadınların daha bilinçli davranması gerekiyor. Ama ülkemizde toplumsal farkındalık, meme kanserinde olduÄŸu kadar yüksek deÄŸil. Ä°ÅŸte bu nedenle Avrupa Jinekolojik Onkoloji DerneÄŸi (ESGO) ve Avrupa Jinekolojik Kanser Destek Grupları Ağı (ENGAGe) tarafından ilan edilen 20 Eylül Kadın Kanserleri Farkındalık Günü kapsamında, Pembe Ä°zler Kadın Kanserleri DerneÄŸi de bir dizi çalışma yapıyor. Sosyal medyada; çeÅŸitli uzmanlarla yapılan söyleÅŸiler ve farkındalık videolarıyla çok sayıda kadına sesleniyor; “SaÄŸlığınıza sahip çıkın, yılda bir kez düzenli jinekolojik muayene yaptırın!”

 

“Erteleme, ihmal etme!”

Pi Kadın Kanserleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Arzu KarataÅŸ; dernek olarak jinekolojik kanserler hakkında önemli çalışmalar yaptıklarından bahsederek ÅŸunları söylüyor: “Biliyoruz ki, jinekolojik kanserler hakkında toplumda yeterli farkındalık yok. Rahim kanseri ile rahim aÄŸzı kanseri arasındaki fark bile yeterince bilinmiyor. Bazen kadınların üreme organları ile ilgili kültürel çekinceler nedeniyle, hissettiklerini anlatamadıklarına ve rahatlıkla konuÅŸamadıklarına tanık oluyoruz. Bu engeli aÅŸanların bazılarında ise, bilgi eksikliÄŸi olduÄŸunu görüyoruz. Bazen de ailesiyle, çevresiyle ilgilenmek durumunda kalan kadınların kendi saÄŸlıklarını ihmal ettiklerini gözlemliyoruz.”

 

Bilginin harekete geçirici gücüne çok inandıklarını söyleyen BaÅŸkan Arzu KarataÅŸ; “Pek çok kadına rahim aÄŸzı kanserinden korunmak için aşı olabileceklerini söylediÄŸimizde ÅŸaşırıp kalıyorlar! Oysa, aşı ile korunabilecek tek kanser türü, rahim aÄŸzı… Yumurtalık kanseri ise çok sinsi geliÅŸiyor. Genellikle 3. evreye geldiÄŸinde belirti veriyor. Toplumdaki bu bilgi eksikliÄŸinin farkına vardığımız için iki yıl önce Pembe Rota isimli bir proje baÅŸlattık. Projemizde; il il dolaÅŸarak kadınlarla jinekoloji, onkoloji uzmanlarını buluÅŸturduk, aynı zamanda maddi gücü yetersiz 1000 kadının ücretsiz muayene olmasını saÄŸladık. Bu muayenelerde çok sayıda kadında kanser saptandı maalesef. Tedavilerine de destek olduk.”

 

Yılda bir kez kendinize zaman ayırın

Toplumdaki bilgi eksikliÄŸini gidermeye yönelik yapılan tüm çalışmalar gibi, 20 Eylül Dünya Jinekolojik Kanserler Farkındalık Günü’nü de çok önemsediklerini belirten Arzu KarataÅŸ, EnGage ile birlikte bu yıl da kadınlara kendi saÄŸlıklarını hatırlatmak istediklerini vurgulayarak “20 Eylül, tüm dünya kadınlarının, toplumun dikkatini çekmek için ilan edilen bir gün. Biz de Türkiye’de pandemi nedeniyle kadınlarla yüz yüze buluÅŸamazsak da, dijital ortamlarda bir araya geliyoruz, buluÅŸuyoruz. Åžunu hatırlatmak istiyoruz; kanserde erken teÅŸhis, tedavi baÅŸarısını da artıyor. O nedenle yılda bir kez kendi saÄŸlığınız için zaman ayırın. Çünkü yılda bir kez jinekolojik muayeneye gitmek, hayatınızda çok ÅŸeyi deÄŸiÅŸtirebilir. Kadınlara demek istiyoruz ki, saÄŸlığınıza sahip çıkın, ihmal etmeyin!”

 

 

DÜNYADA SAYILARLA JÄ°NEKOLOJÄ°K KANSERLER

2018 yılında tüm dünyada 1.3 milyondan fazla kadına jinekolojik kanser tanısı konuldu. 2018 yılında tüm dünyada 468 bin kadın, hayatını jinekolojik kanserler nedeniyle kaybetti.  

Dünyada yeni tanı alan jinekolojik kanserlerin içinde yaklaşık;

  • Yüzde 44’ü rahim aÄŸzı kanseri,

  • Yüzde 29’u endometrial kanseri, 

  • Yüzde 23’ü yumurtalık kanseri,

  • Yüzde 5’ten azı vulva ve vajen kanserleri gibi diÄŸer jinekolojik kanserler oldu.

bottom of page